Vianoce – čas na poriadne víno

Mnoho ľudí okolo nás patrí medzi nadšencov vína a veľmi radi ho popíjajú pri každej príležitosti, ktorá sa im núka. Dobre je však vedieť, čo si na vianočný stôl položiť a čo nie. Osvedčené tipy prezrádza Miroslav Balla, hlavný someliér Selaví.

K najkrajším sviatkom roka neodporúčame priniesť si k stolu víno, ktoré ste dostali náhodne od suseda, kúpili v akcii v supermarkete alebo si ho doma šetríte na poličke pekne vyložené už zopár rokov (to už bude vhodné asi maximálne na punč). Prichádza čas na výnimočné vína typu francúzske Champagne, vyzretý Tokaj, skvelá mohutná Frankovka z Rakúska alebo dobrý slovenský Riesling. Jednoducho vína na výnimočné príležitosti.

Zvyky a kultúra stolovania počas Vianoc na našom území má veľkú tradíciu a už v dávnejších časoch si ľudia nechávali svoje najvzácnejšie vína a nápoje na najkrajšie sviatky v roku. Veľkú tradíciu má konzumácia mladých vín z aktuálneho ročníka. Treba mať však na pamäti, že vína tohto charakteru nie sú vždy ideálnym doplnkom k jedlám, keďže sú mladé a nemajú ešte vyzretý charakter.

Keď sa už rozhodnete pri vianočnom vyprážaní kapra, miešaní šalátu alebo prípravy kapustnice použiť nejaké víno, ponúkame malé pomôcky:

Kapor, losos, pstruh + Riesling, svieži Veltlín, ľahký Sauvignon blanc = kamaráti

Kapustnica + mohutné červené víno typu Cabernet alebo Sangiovese = nepriatelia

Pečené jahňacie, divina + Toskánske Chianti alebo slovenská odroda Dunaj = veľkí kamaráti

Štrúdľa, krémové koláče a bábovka + sladký Tokaj alebo ľadové víno = čistí milenci


Drvivá väčšina Slovákov pije šumivé víno iba na oslavu ukončenia roka a vítanie toho nového. Zásadná chyba, priatelia... Champagne, Prosecco, Sekt alebo Cava sú ideálnym začiatkom pre každú príležitosť počas roka. Tým, ktorí ešte nikdy neskúsili Champagne, neodporúčame, aby si ho otvárali. Jeho mohutná, ale elegantná chuť vám nemusí úplne vyhovovať. Skúste preto radšej ľahké Prosecco alebo slovenský sekt, pri ktorom vás pobaví jeho ľahkosť a ovocnosť a ešte k tomu aj ušetríte. Pre tých, ktorí už podľahli pokušeniu dobrého Champagne, je ideálnou príležitosťou na otvorenie ročníkovej fľaše (s tradičným označením Millésimé alebo Vintage). Nezabudnite pri tom na tvar pohára. V tomto prípade sa núka pohár s väčším otvorom a aj objemom. Ak sa rozhodnete aj pre párovanie s takýmto vínom, myslite na kombinácie s jemnou úpravou sladkovodných rýb, grilovaného homára alebo langustu, či delikátne predjedlá dozdobené hľuzovkou. A pri tých, čo si nevedia vynachváliť našu tradičnú večeru založenú na vyprážanom kaprovi, vrelo odporúčame lokálny rizling. Keďže kapor je typ ryby s pomerne výraznou chuťou a mastnou štruktúrou, dobre sa dopĺňa o biele víno s vyššou kyselinkou a minerálnym finišom. Ochutnajte novinku z nášho portfólia VIAJUR Rizling rýnsky 2018 zo Svätého Jura, ktorý spĺňa predpoklady na skvelý gastronomický zážitok v kruhu najbližšej rodiny. V našom e-shope už čoskoro.