v kategórii Blog

Someliérska škola: Čo sa skrýva pod názvom Veltlínske zelené?

V zahraničí ho často nájdeme pod menom Grüner Veltliner či Valteliner vert, na Slovensku mu zasa hovoria jednoducho veltlín. Patrí medzi najstaršie pestované a zároveň veľmi obľúbené odrody, ktorým sa v našich končinách darí už od obdobia druhej svetovej vojny. Ak si hádal, že ide o Veltlínske zelené víno, máš pravdu!

 

Veltlínske zelené pochádza pravdepodobne z Rakúska, z oblasti Burgenland, kde mu, ako sme už spomínali, hovoria Grüner Veltliner. Pestuje sa na približne 30 % všetkej pôdy venovanej rakúskym viniciam. Aktuálne patrí medzi lokality, ktoré v Rakúsku produkujú najkvalitnejšie veltlíny, najmä Wachau. Z oblasti, ktorá je čo by kameňom dohodil od slovenských hraníc, sa Veltlínske zelené dostáva do celého sveta nielen v podobe domácich degustácií, ale aj do michelinských reštaurácií s najchutnejšou gastronómiou.

Ide o veľmi rozšírenú odrodu vo svete, nájdeme ho nielen v našich končinách, ale aj v Taliansku, Francúzsku a dokonca aj na Novom Zélande. Na Slovensku sa mu najviac darí v malokarpatskej oblasti, najmä v okolí Bratislavy v mestečku Svätý Jur, Modre, Pezinku či v Orechovej. Táto odroda dokonale reprezentuje špecifické vlastnosti terroir Malých Karpát. Odráža slnečné vrchy s množstvom vzduchu a ideálnu pôdu plnú živín. Napriek náchylnosti na rôzne choroby dokáže veltlín prekvapiť veľmi vydarenými ročníkmi aj počas rokov, ktoré sú, čo sa slnečnosti a podmienok klímy týka, nie veľmi ideálne. Farba bobúľ hrozna býva zelenožltá až zlatožltá. Strapec má stredne veľké listy a celkovo dorastá do mohutnejšej veľkosti.

Veltlín neobľubuje suchú pôdu a je pomerne citlivý na rôznych škodcov či plesne. Tejto odrode sa darí v hlbších a vlhkejších pôdach s dostatkom živín a minerálov a s neustálym prísunom slnečného svetla a vzduchu.

Chuť tohto bieleho vína býva korenistá a aromatická. Často v ňom môžeš cítiť kôstkové ovocie, akým sú napríklad marhule či broskyne. Ukrytá tu býva aj jemná oriešková chuť no cítiť môžeš aj lipové kvety. Medzi veltlínmi z celého sveta môžeme nájsť ľahšie a svieže vína, ale aj vyzretejšie, akostné vína s výraznejšou kyselinkou.