v kategórii Blog

Kaštieľ Pálffy ukrýva kus histórie aj úspešné vinárstvo

ViaJur vyprodukovalo červené vína, ktoré očarili aj multi-michelin chefa

Neďaleko Bratislavy sa vo vinohradníckom mestečku Svätý Jur rozprestiera renesančné sídlo Kataríny Pálffyovej a Štefana Illésházyho z roku 1609. Historický klenot v týchto chvíľach prechádza rekonštrukciou a za svojou mohutnou bránou ukrýva viac, než si možno myslíte. V jeho pivničných priestoroch dokonca sídli aj mladé vinárstvo ViaJur, ktoré pred niekoľkými mesiacmi uviedlo na trh úspešnú líniu červených vín. Tá dokonca zaujala aj špičku svetovej gastronómie.


Na samom konci námestia vo Svätom Jure sa nachádza neprehliadnuteľné renesančné sídlo Kataríny Pálffyovej a Štefana Illésházyho z prelomu 16. a 17. storočia.  Je nutné podotknúť, že práve na tomto mieste sa kedysi vinohradníci a vinári venovali výrobe vína už od 15. storočia, a tak v roku 2016 na túto tradíciu nadviazalo vinárstvo ViaJur, ktoré sídli v pivničných priestoroch Kaštieľa Pálffy.

 

Frankovku a Dunaj využijete nielen v slovenskej kuchyni

Zaujímavosťou je, že vinárstvo ViaJur uviedlo na trh svoje prvé vlastné červené vína len pred- nedávnom – v roku 2020, a to odrody Frankovka modrá a Dunaj. Spomínané duo je zhodou okolností zo šťastného ročníka 2017 a premiérovo bolo vyrobené v limitovanom počte.                                                      

quotes

V prvom rade musím vyzdvihnúť, že nové červené vína ViaJur sú napriek svojmu mladému veku veľmi elegantné až noblesné. Nájdete v nich ovocné tóny, odrodový charakter, ale aj stredne plnú chuť, ktorá je podporená dobrou kyselinou. Jednou z ich najlepších vlastností je aj to, že sú skvelým partnerom pre jedlá z lokálnej slovenskej kuchyne,“

prezrádza Miroslav Balla, hlavný someliér a zároveň obchodný riaditeľ distribučnej spoločnosti Selaví. A vie, o čom hovorí.   

                  

Za spomenutie určite stojí aj minuloročný pop up v Hoteli Lomnica so svetovým šéfkuchárom, multi-michelin chefom Enricom Bartolinim, ktorý má na svojom konte až osem michelinských hviezd za svojich päť reštaurácií. Hviezdu svetovej gastronómie zaujali práve totožné vína natoľko, že ich párovanie povolil k jednotlivým chodom jeho ikonického menu „Back to my roots“ („Návrat ku koreňom“). Pre inšpiráciu a využiteľnosť párovania týchto vín aj mimo slovenskej kuchyne vám priblížime aj jednotlivé chody, ku ktorým boli napárované práve plné „červené“ z produkcie ViaJur.

 

Ako „winepairing“ k jednému z mäsových chodov, konkrétne k CHVOSTU Z BÝKA vybral slovenského novošľachtenca – odrodu Dunaj 2017. Ide o plné zamatové víno s obrovským potenciálom, ktoré strávilo jeden a pol roka vo francúzskych dubových sudoch vynikajúco podčiarklo sofistikovanosť podávaného chodu. Po rozležaní v pohári sa vám otvorí široká paleta chutí a vôní. Komplexné víno doplňuje elegantná kyselina a dobrý pomer alkoholu a jemných tanínov. Víno má výborný zrejúci potenciál a poteší nejedného zberateľa vín.

Výnimočným momentom bolo však aj ďalšie zvolené párovanie z produkcie ViaJur – s Frankovkou modrou 2017. Bartolini ju napároval dokonca k svojmu ikonickému jedlu – k RIZOTU, ktoré je už nejaký ten rok jeho „Crème de la Crème“. Odrodový prejav frankovky v spojení s novým barikovým sudom niesol vo vôni obrovskú eleganciu. Šťavnatý prejav kôstkového ovocia prelínajúci sa s jemnými tónmi vanilky boli pre Enrica to správne harmonické spojenie.

 

Ak by ste chceli rovnako vyskúšať Frankovku modrú alebo Dunaj z produkcie ViaJur a využiť ich rozsiahly potenciál chutí aj k vlastným pripravovaným jedlám, stačí navštíviť náš e-shop Selaví. O 48 hodín si môžete tieto vína vychutnávať priamo v pohodlí svojho domova.