Vino d'Italia: Región Verona, vinárstvo Secondo Marco

Príbeh vína pochádzajúceho zo srdca Verony

Verona nie je len mestom romantického príbehu zaľúbencov Rómea a Júlie, ale je aj výborným miestom na pestovanie viniča a produkciu kvalitného vína. Priamo z jej centra pochádza vinárstvo Secondo Marco, ktoré sa pýši vysoko minerálnymi a osviežujúcimi vínami s vyššou kyselinkou.

 

Špeciálny systém pestovania hrozna

Po rokoch výskumu a pozorovania vplyvu terroir mestečka Verona na vlastnosti pôdy sa vinárstvo Secondo Marco rozhodlo pestovať vinič systémom pergoly v tvare písmena Y.

Oproti ostatným má tento systém veľké výhody. K viniču sa napríklad dostane viac svetla, čerstvého vzduchu či takisto narastie viac nových výhonkov. Veľkým plusom je, že strapce hrozna sa pritom nedotýkajú podpornej konštrukcie (vďaka čomu sa minimálne poškodia) a nevyžadujú intenzívnejšiu údržbu. Tento spôsob sa v usadlosti Valpolicella ukázal ako najefektívnejší.

Zdroj: https://www.secondomarco.it/

 

Dostatok čerstvého vzduchu a vysoká mineralita

Ich viniču sa najviac darí v malom mestečku Fumane, ktoré sa nachádza v samom srdci Valpolicelly, ktorá je provinciou Verony. Verona, ako ju poznáme, je jedným z najromantickejších miest na svete, v ktorom sa odohral jeden z najsmutnejších príbehov lásky – Rómeo a Júlia. Je však aj veľmi úrodným terroir na pestovanie hrozna, a rok čo rok produkuje jedno z najkvalitnejších druhov vín. Najúrodnejšia je oblasť medzi Veronou a Gardským jazerom, na úpätí pohoria Lessinia. Vinič tu dostane dostatok čerstvého vzduchu z hôr, ale aj teplého podnebia od jazera. Pôda je bohatá na minerály, čo sa vysokou mineralitou prejaví aj v samotnom víne.

Zdroj: https://www.secondomarco.it/

 

Zúročenie v samotnej fľaši

Vo vinárstve Secondo Marco veria, že víno nepochádza len z viniča, ale dôležitý je jeho proces zrenia a tvorby práve v pivniciach. Práca s vínom je neustály vývoj a kontinuálna práca, ktorá sa zúročí v samotnej fľaši s týmto chutným nápojom. Pri dozrievaní vína a spracúvaní hrozna je dôležitých množstvo vecí: skúsenosti, diskusia medzi vinármi, príroda, terroir, ako aj tradícia v súlade s modernými technológiami.

Vinárstvo založil v roku 2008 Talian Marco Speri, ktorý sa tak snaží predať ďalej posolstvo vychádzajúce z práce jeho otca Benedetta Speriho. Produkuje výberové elegantné vína s vyššou kyselinkou a menším zvyškovým cukrom. Marco patrí už k piatej generácii rodiny Speri, ktorá vo vinárstve Speri produkovala veľmi kvalitné červené vína. Neskôr sa však rozhodol založiť si svoje vlastné vinárstvo a pokračovať tak v odkaze svojej rodiny. Marco sa tiež snaží o ekologické poľnohospodárstvo, čo dokazuje aj minimálne používanie pesticídov či mechanické odstraňovanie buriny.

 

Lahodné červené Recioto della Valpolicella DOC

Najobľúbenejšou odrodou, ktorú si vinárstvo samé vyšľachtilo, je Corvina. Jej výsledkom sú chutné osviežujúce vína s nižším obsahom alkoholu a vyššou kyselinkou.

Z tejto odrody pochádza aj Recioto della Valpolicella s označením DOC, ročník 2013. Sladké červené víno sa výborné hodí k syrom s modrou plesňou a k čokoládovým dezertom.

Charakterizuje ho hlboká tmavá fialovočervená farba a v jeho komplexnej vôni dominujú tóny zrelého červeného a čierneho ovocia. V chuti môžeš cítiť najmä čučoriedky, černice, maliny a čerešne. V dochuti sa neskôr rozvinú jemné dotyky kvetov, kávy a korenia. Víno má výnimočný sladkastý záver.

Degustuj ich kvalitné červené vína, ktoré nájdeš v našej ponuke: Secondo Marco | Selaví (selavi.sk)

Vino d'Italia ponuka
červené, suché, 2013
Na sklade
44,03 €
červené, suché, 2015
Na sklade
28,98 €
červené, suché, 2012
Na sklade
67,62 €