Vino d'Italia: Región Toskánsko, vinárstvo Avignonesi

Vína, ktoré šetria životné prostredie

Toskánsko je výnimočný región, ktorý oplýva dostatkom slnečných lúčov a čerstvého vzduchu. V takomto príjemnom terroir sa výborné darí vinárstvu Avignonesi, ktoré je známe najmä svojimi biodynamickými a organickými spôsobmi pestovania a spracovania hrozna. Ekologické metódy pestovania viniča dodávajú ich vínam lahodnú a jedinečnú chuť. Okrem produkcie vína sa venujú aj sladkým dobrotám – medom, a výrobe kvalitného olivového oleja. Vinárstvo sa z roka na rok rozširuje a dnes je jedným z najväčších majiteľov vinohradov medzi producentmi Vino Nobile di Montepulciano.

 

Z právničky vinárkou

Majiteľkou vinárstva Avignonesi je Virginia Saverys, obdivuhodná a úspešná právnička z Belgicka, pochádzajúca z významnej rodiny Saverys, ktorá sa dlhé roky venuje lodnej preprave. Rodina Saverys šéfuje mnohým významným lodným spoločnostiam. Vášeň a láska pre kvalitné víno ju sprevádzala už od malička, keďže sa tieto hodnoty tradovali v rodine Saverys. Bolo len prirodzené, že neskôr zatúžila vinárstvo vlastniť a viesť ho vpred. Jej dôvera v homeopatiu a šetrenie životného prostredia ju priviedla na myšlienku vybudovať biodynamické vinárstvo, vďaka čomu je dnes Avignonesi najväčšie biodynamické vinárstvo v Toskánsku. Virginia verí v zdravšie a ekologickejšie zajtrajšky, ktoré zachovajú prostredie pre budúce generácie. Vo výrobe našla svoje miesto aj jej dcéra Eline Aloy, ktorá si otvorila svoju prvú vináreň v Antverpách, keď mala 26 rokov.

Zdroj foto: https://www.avignonesi.it/about-us/

 

Nabit Wall z modrej hliny

Veľmi zaujímavým projektom, na ktorom pracuje vinárstvo Avignonesi, je víno Nabit Wall. Toto víno dozrieva a starne v terakotových nádobách, ktoré sa vyrábajú z modrej hliny. Špeciálne podmienky mu dodávajú výnimočnú zemitejšiu chuť. Toto víno je vhodné na dlhšie dozrievanie a odpočívanie vo fľaši, čím naberá na sile a postupne sa v ňom uvoľňuje viac špecifických aróm a chutí. Do projektu sa zapojili aj indickí umelci, ktorí majú s prácou s modrou hlinou bohaté skúsenosti.

Zdroj foto: https://www.avignonesi.it/celeste-project/

 

Športiaky či privátne večere

Sídlo vinárstva v mestečku Montepulciano spája množstvo rôznych tém. Okrem výborného vína, ktoré sa vyrába ekologickými metódami, majú návštevníci možnosť navštíviť aj kvalitnú reštauráciu a užiť si privátnu večeru s vínnym párovaním. Okrem iného sú na mieste k dispozícii aj rýchle ,,tátoše“, športiaky, na ktorých sa dá previesť po viniciach a užiť si znamenitý krajinný reliéf.

 

Vlajková loď 50&50

Ich ikonickým vínom je víno s názvom 50&50, ktoré je spojením odrôd Merlot a Sangiovese.  Vôňa a chuť čiernych čerešní a ríbezlí sa v ňom snúbi s tónmi santalového dreva, ružových plátkov a arómou fialiek. Jeho plné telo s príjemným vyzretým záverom sa skvele dopĺňa so sladkým korením a mentolom.

Zásob sa a degustuj toto jedinečné víno u nás v Selaví: Avignonesi 50&50 IGT 2011 - Talianska elita | Selaví (selavi.sk)