v kategórii Blog

Someliérska škola: Tajomstvo vyzretého vína sa skrýva v sude

V pálffyovských pivniciach v Kaštieli Pálffy, kde sídli vinárstvo VIAJUR, sa víno vyrába už od 15. storočia. Vďaka ideálnym priestorom na produkciu vína sa tak v celom procese snúbia dlhoročné skúsenosti s najmodernejšími technológiami. Jedno však zostáva zachované a rokmi sa nemení. Vína už celé stáročia dozrievajú v drevených sudoch. Vieš, aké sudy sa v našich pálffyovských pivniciach nachádzajú, a ktoré vína v nich najčastejšie dozrievajú? To sa dozvieš v tejto lekcii Someliérskej školy Selaví.

Ako vieme, pivnica sa nachádza v podzemí a to nie len tak náhodou. V takomto tmavom a chladnom prostredí sa vínu pri dozrievaní a odpočívaní darí najlepšie. Víno potrebuje byť uložené na mieste, na ktorom je dozrievanie kontrolované technológmi, a v ktorom nehrozí, že kvasenie prebehne pomocou vonkajších faktorov. Slnečné lúče a zvýšená vonkajšia teplota by vínu mohli uškodiť. Koniec koncov, do pivníc sa radi pred letnými horúčavami zatvárame aj my. Páči sa nám tam o to viac, že máme toho najlepšieho spoločníka – víno.

Light, medium a heavy

V Kaštieli Pálffy sa v pivniciach vinárstva VIAJUR nachádzajú tri druhy sudov. Najčastejšie vína (najmä modré druhy odrôd) dozrievajú v barikovom sude. Slovo ,,barikový“ pochádza z francúzskeho barrique a znamená dub. Tento druh má objem 225 litrov a vyrába sa z dubového dreva. Barik je zvnútra vypálený, čo sa značne prejaví v chuti a v štruktúre vína. Vypálenie barikových sudov sa robí v troch prevedeniach: light, medium a heavy. Ako správne z angličtiny mnohí šípia, ide o svetlé, stredné a tmavé vypálenie, pričom najvýraznejšie ovplyvní chuť vína práve heavy vypálenie. V chuti sa dubové drevo odrazí drevnatejšou a aromatickejšou chuťou. Vďaka bariku môžeme cítiť aj vanilku, kávu alebo karamel. Štádium light a medium sa najčastejšie používa na biele vína, na červené slúži stredné a najtmavšie vypálenie.

Päťstovka

Ďalším druhom sudu, ktorý môžeš nájsť v pálffyovských pivniciach, je tradičná "Päťstovka". Tento sud má objem 500 litrov a má len slabé vypálenie. Z tohto hľadiska je vhodný pre elegantné vína s menej aromatickou chuťou a štruktúrou. Z tohto dôvodu môžu vína v Duoro pipe sude s objemom 500L dozrievať o čo si dlhšie.

Vo veľkoobjemných sudoch sa darí jemným vínam

Posledným typom je sud s objemom 2000-3000 litrov. Tieto sudy slúžia na vinifikáciu najmä bielych vín. Dozrievať v ňom môžu dlhší čas takisto vína s jemným charakterom, akými sú napríklad odrody Frankovka modrá, Rulandské modré, Pinot Blanc či Chardonnay. Takéto biele odrody si vo veľkoobjemných sudoch zachovajú svoju prirodzenú chuť a štruktúru, dozrievanie v tomto type sudu sa v ich chuti prejaví len veľmi jemne.

 

Zaujímajú ťa poklady z pálffyovskej pivnice z produkcie VIAJUR? Degustuj ich ešte dnes!