Someliérska škola Selaví: Správny výber pohárov na víno

Degustácia vína je skutočný zážitok. Je to podobné ako pri gastronómii. Pri prechutnávaní očaríme nielen chuťové poháriky, ale aj svoje oči. Preto je veľmi dôležité vybrať si vhodný pohár, aby sme víno pili správne so všetkým, čo k tomu patrí. Vieš, ako si vybrať z veľkého množstva pohárov na víno, ktoré sa objavujú na trhu?

Niekoľko zásad na úvod

Pri pohári je ideálne, ak je sklo číre. K degustácii patrí aj posudzovanie farby vína či odhaľovanie kalov a usadenín. Tieto aspekty dokonale posúdiš najmä z číreho pohára bez pridaných farieb, a ak sa ti aj zapáčia nejaké dekorácie, nemali by zachádzať do spodnej časti hrdla pohára, do ktorej víno nalievame.

Základom je, samozrejme, pohár na víno, ktorý má stopku. Každá odroda a samotné víno má svoju ideálnu a preferovanú teplotu podávania, ak by sme držali pohár za jeho kalich, mohli by sme ho nechtiac zohriať. Víno by tak s ideálnou teplotou prišlo aj o svoje jedinečné vlastnosti, ktoré počas degustácie môžeme ochutnať a cítiť v jeho arómach. Z pohľadu vinárskej kultúry je to však nielen praktické, ale aj estetické, najmä pokiaľ hovoríme o odtlačkoch prstov, ktoré si na hrdle pohára všimneš omnoho rýchlejšie a ľahšie ako na stopke.

 

Kalich so zúženými okrajmi

Kalich pohára by mal byť dostatočne veľký, aby sme doň mohli víno nielen komfortne naliať, ale aj bez problémov popíjať. Pri pohároch z brúseného skla alebo z krištáľu majú sklári tendenciu vyrábať ich menšie, čo síce vynikne z hľadiska dizajnu, ale nie je to praktické. Počas degustácie je vhodné víno víriť, aby sme pocítili všetky arómy a chute, ktoré sa v ňom ukrývajú, a z malého pohára by sme ľahko mohli víno vyliať. Svoj význam majú aj pomaly zužujúce sa okraje, ktoré taktiež zabraňujú vyliatiu vína pri krúživých pohyboch. Zároveň platí, že pri ochutnávaní archívneho a dlhšie zrejúceho vína by mali byť poháre väčšie, keďže takéto víno pred jeho pitím musíme nechať chvíľku odležať a „nadýchnuť sa“. Zrejúce vína sa často pred samotným podávaním dekantujú alebo nalejú do čaše, aby si stihli zvyknúť na nové prostredie, keď ich konečne pustíme z fľaše von.

 

Ako si vybrať pohár podľa druhu vína?

Šumivé víno pijeme z „flauty“

Šumivé víno by sa malo podávať v elegantnejších vyšších pohároch. Zrejme to poznáš z osláv nového roka. Vysoké poháre, kde je vyššia nielen stopka, ale aj kalich, sú bežnou súčasťou života každého z nás. Hrdlo pohára je nielen vysoké, ale aj úzke, vďaka čomu môžeme pozorovať vínne vlákna bubliniek. Tento tvar označujeme slovom „flauta“. Šumivé vína sa však niekedy môžu podávať aj v pohároch na víno, ktoré sa vzhľadom približujú pohárom na biele víno, teda nie sú také úzke a ani také vysoké. Tomuto tvaru zasa hovoríme „tulipán“.

 

Zrelé vína z „balóna“

Platí nepísané pravidlo, že zrelosť vína sa taktiež odráža vo výbere pohára. Sviežejšie, mladé vína môžeme podávať v menších pohároch s vyššou stopkou, zrelšie a archívne vo väčších. Ako sme už vyššie spomínali, zrelé víno sa potrebuje nadýchnuť a aj vírenie takýmto vínom rozprúdi silnejšie arómy než v mladšom víne. Na degustáciu archívnych vín potrebuješ pohár na víno s väčším kalichom a pomaly zužujúcim sa okrajom.

Väčšinou sú to práve červené vína, ktoré obsahujú vyššiu kyselinku a ťažšie a výraznejšie chute a arómy. Podávať by sa preto mali vo väčších kalichoch s kratšou stopkou.

 

Najčastejšie druhy pohárov

Aj v týchto radoch pohárov sa však nachádza množstvo ďalších druhov, ktoré rozlišujeme. Napríklad Pinot noir alebo po slovensky Rulandské modré by sa mal správne nalievať do širších pohárov, ktorých okraj pripomína karafu. Pohár na Cabernet je pritom o niečo užší a vyšší. Pohár na biele Chardonnay má vyššiu stopku, no široké, ale nie príliš vysoké hrdlo. Burgundské víno je veľmi intenzívne a plné, preto ho pijeme z kalichov balónového typu, teda pohárov guľatého a širokého tvaru.

 

Starostlivosť v rukavičkách

Pri starostlivosti o poháre na víno by sme mali dbať o dokonalú čistotu a ich leštenie. Ideálne by sa mali umývať v rukách, dôkladne osušiť a neskôr vyleštiť čistou utierkou alebo bavlnenou handričkou. Aby sme na pohároch nezanechali šmuhy, držať by sme ich mali buď ďalšou čistou utierkou, alebo v rukavičkách. Veľmi podobne sa staráme aj o strieborný príbor. Pri leštení môžeme použiť špeciálne prípravky na sklo či dokonca špeciálne prípravky na poháre. Akékoľvek zaschnuté kvapky vody či prostriedku na riad vyzerajú veľmi neesteticky.