v kategórii Blog

Ako dobre poznáš odrodu Rizling rýnsky?

Spájaš si odrodu Rizling rýnsky so sviežou chuťou bieleho vína s plnou aromatikou? Správne. Možno vieš aj to, že Rizling rýnsky patrí medzi najstaršie a najchutnejšie vína s vyššou kyselinkou. Ide o obľúbenú odrodu, ktorá sa nikdy nezunuje a obzvlášť sa jej darí v našich zemepisných šírkach. Našim vinárom sa darí vyprodukovať výnimočné a kvalitné vína, ktoré sú veľkou konkurenciou i pre pôvodné Rieslingy z Nemecka. Zaujímavým faktom o tejto odrode je, že dokáže odraziť charakter rôznorodých terroirov lepšie a čitateľnejšie ako ktorákoľvek iná odroda. Preto zvykne zaujať pozíciu signature vína jednotlivých oblastí. Ak chceš cítiť na vlastných chuťových pohárikoch rôznorodosť terroirov a špecifiká ročníkov, odporúčame ti vybrať sa na exkurziu a spoznávať tieto rozdiely práve prostredníctvom rôznorodosti chutí Rizlingu rýnskeho.

 

Rizlingy patria medzi najobľúbenejšie vína a vďaka širokému spektru ich chutí, od sladkej po slanú, je možné ich kombinovať s mnohými pokrmami. V zahraničí sa pod názvom Riesling označuje len odroda Rízling rýnsky, no na Slovensku sa stretneme s rôznymi druhmi rízlingov, najčastejšie s Rízlingom rýnskym a vlašským.

Si pripravený na interaktívne spoznávanie? 

Prinášame ti niekoľko someliérskych tipov, vďaka ktorým spoznáš Rizling rýnsky lepšie ako z veľkej knihy. Ak si však o ňom rád niečo prečítaš ešte pred senzorickým spoznávaním, pozri sa spolu s nami na to, odkiaľ rizling pochádza a kde sa mu na Slovensku najlepšie darí.

Pôvod siaha až do 16. storočia

Rizling rýnsky je starobylá muštová odroda hrozna, ktorej pôvod siaha až do 16. storočia. Prvá zmienka sa našla konkrétne z roku 1546. Používa sa na výrobu jedných z najkvalitnejších bielych vín. Rizling rýnsky vznikol pravdepodobne samovoľným šľachtením odrôd Heunisch a Tramín. Pôvod nie je úplne overený, no táto odroda zrejme pochádza z Nemecka z okolia horného toku Rýna. Pestuje sa takmer na celom svete. Na Slovensku sa mu najviac darí v Hurbanove, Strekove, Štúrove, čiže celkovo v južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Odroda kvitne neskoršie a dozrieva v polovici októbra pričom je veľmi odolná voči mrazom.

Okrem týchto oblastí sa rizlingu výborne darí v malokarpatskej oblasti. Tá siaha od Bratislavy až po Orešany. Oblasť úpätia Malých Karpát patrí medzi najvýznamnejšie slovenské oblasti v pestovaní vína. Svoju významnú úlohu pri pestovaní rizlingu tu zohráva špecifický terroir. Keďže teploty sú v tejto oblasti vyššie a svahy sú slnečné, rizlingy z oblasti Malých Karpát sú sladšie, osviežujúce a ovocné.

 

Plná, ovocná chuť a zlatistá farba

Chuť rizlingu býva väčšinou plná, atraktívna a korenistá. V sviežej vôni môžeš cítiť rôzne druhy ovocia (marhúľ, broskýň, jabĺk), kvetov, sena či citrusov. Jeho farba býva svetložltá až zlatá. Kyselinka je v tejto odrode pikantnejšia a výrazná. Pri Rizlingu rýnskom je dôležité zrenie vo fľaši, vďaka ktorému víno získava svoju ušľachtilú a harmonickú chuť. Táto odroda je veľmi vhodná na archiváciu. Víno z dobrých ročníkov dokáže zrieť aj desiatky rokov. Niektoré sladké výbery vydržali v pivnici dokonca až 80 rokov. Zrením naberá na kvalite a plnohodnotnej chuti.

 

Selaví tipy na kvalitný Rizling rýnsky:

 

Rizling jurský (signature Rizling rýnsky od ViaJur)

Na svoj debut už čaká Rizling jurský (rýnsky) z vinárstva ViaJur, zo svahov vinohradov vo Svätom Jure. Aj preto jeho špecifický odraz tejto oblasti sa ho jeho tvorcovia rozhodli pomenovať netradične Rizling jurský. Môžeš sa tešiť na výnimočné víno s príjemnou  aromatickou chuťou reprezentujúcou terroir Malých Karpát. Snúbia sa v ňom 60 ročné vinohradné kopce, príjemná slnečná, teplá oblasť Malých Karpát a kvalitná muštová odroda Rizling rýnsky. Toto víno nájdeš už čoskoro výhradne ponuke distribúcie a eshopu Selaví.

 

S čím ho podávať?

Ku kyslejším vínam, ku ktorým Rizling rýnsky rozhodne patrí, sa hodia mastné jedlá. Ideálne ho teda skombinuj so smotanovými omáčkami, orieškovými jedlami, s tučnými syrmi, pečenou kačkou či pečeným bravčovým.