Selaví Selaví
Selavi.sk Winecar & Foodcar Vinotéka Lomnica Vinárstvo ViaJur Distribúcia vín
Doprava a platba Kontakt
Ponuka vína
Odporúčame
Aktuálne akcie
Najpredávanejšie vína
Chute monarchie
Top 10 pod 10
Talianska elita
Riesling vs Rizling
Naše novošľachtence
Someliérske balíky
Podľa príležitosti
Večera vo dvojici
Párty pre priateľov
Pre náročnejších
Filmová noc
Podľa farby
Červené víno
Biele víno
Ružové víno
Prejsť na celú ponuku vína
červené, suché, 2018
Pegaso Granito 2018
Na sklade
39,12 €
Doprava zadarmo od 50,00 €
Expresné dodanie do 2 dní
Osobný odber v ten istý deň
Všetko víno degustoval someliér
Všetky vína
Destiláty a oleje
Vinárstva
Vinárstvo ViaJur
Blog
Prihlásiť sa do účtu
Nemáte zriadený účet?
Registrujte sa a využite výhody registrovaného zákazníka.
{{ count }}
V košíku nemáte žiadne produkty
Zľava:
Celková suma:
Prejsť k nákupu
Menu
Ponuka vín
Doprava a platba
Odporúčame
Selavi Bratislava - Reštaurácia a vínotékaVínotéka LomnicaWine & Food CarVinárstvo ViaJurBlog
Doprava a platbaKontakt
Odporúčame
Aktuálne akcieNajpredávanejšie vínaChute monarchieTop 10 pod 10Talianska elitaRiesling vs Rizling Naše novošľachtence Someliérske balíky
Podľa príležitosti
Večera vo dvojici Párty pre priateľov Pre náročnejších Filmová noc
Podľa farby
Červené vínoBiele vínoRužové víno
Prejsť na celú ponuku vína
Podeľte sa o inšpiráciu so svojimi priateľmi Zdielať

Najnovšie príspevky na blogu

Inšpiruj saSomeliérska škola Selaví
Newsletter Selaví zo života vína
Zaujíma ťa víno a všetko s ním spojené? Prihlás sa na odber a buď vždy v obraze!
Blog
Someliérska škola: Dekantácia, alebo ako vyladiť víno na jeho najkrajší obraz
Čítať článok
Blog
Telmo Rodriguez: Vinárstvo, ktoré dbá na tradície
Čítať článok
Blog
Someliérska škola: Tajomstvo vyzretého vína sa skrýva v sude
Čítať článok
Blog
Someliérska škola Selaví: Degustácia vína a kvetinové arómy
Čítať článok
Blog
Someliérska škola Selaví: Screw cap vs. korková zátka
Čítať článok
Blog
Someliérska škola Selaví: Správny výber pohárov na víno
Čítať článok
Predošlé články
Ďalšie články

Výhody nákupu v našom Selaví eshope

Všetko víno degustoval someliér
Expresné doručenie do 2 dní
Doprava zadarmo nad 50 €
Vlastné vína VIAJUR za najlepšie ceny
Inšpirujte sa príbehmi
zo života
Blog
Someliérska škola: Dekantácia, alebo ako vyladiť víno na jeho najkrajší obraz
Ako povedal známy spisovateľ Ernest Hemingway: „Znalosť vína môže byť radosťou po celý život človeka.“ Je pravda, že ak vieme, ako s vínom zaobchádzať a ako ho správne podávať, naše chuťové poháriky môžeme ohúriť viac, než by sme si mohli myslieť. Pokiaľ narazíme na človeka, ktorý víno nemá príliš v obľube, jedným z argumentov môže byť, že je pre neho príliš „ťažké“. S týmto sa môžeme stretnúť aj pri milovníkoch bieleho či ružového vína, ktorí však neholdujú červenému z rovnakých dôvodov. Pravda môže byť ukrytá v jeho nesprávnom podávaní. Umenie zvané dekantácia nám ozrejmí, ako získať zo starších archívnych kúskov to najlepšie. Dekantovanie neradno podceňovať Dekantácia je proces, na ktorý mnohí ľudia pri degustovaní vína v domácich podmienkach zabúdajú. Ide však o dôležitý krok, ktorý dokáže najmä plným červeným vínam, ktoré sa archivujú vo vínnych pivniciach, veľmi pomôcť. Dekantovaním získame to najlepšie z vína, pokiaľ ide o jeho textúru, ale predovšetkým o rozvinutie všetkých aróm, a tým aj chutí vína. Pri dekantácii však záleží na mnohých veciach. Pokiaľ sami nevieme, po akom víne siahnuť, je dôležité poradiť sa so someliérom. Rozhodnúť sa pre dekantáciu je hneď prvý krok, ktorý má veľmi dôležitý význam. Dôležitý je aj tvar a veľkosť, rovnako ako účel či spôsob dekantovania.   Umenie zvané dekantácia Dekantácia je proces prelievania vína do dekantéra (karafy), počas ktorého sa oddelia sedimenty (kal, usadeniny) od tekutých zložiek vína a víno sa prevzdušní. Víno naliate v karafe zároveň rozvinie svoje chute a arómy, vďaka čomu ho môžeme degustovať v jeho najlepšej podobe. Archívne vína získajú na vzduchu oveľa viac príležitostí zažiariť, než kým sú len ukryté vo fľaši. Pokiaľ sa pred konzumáciou prelejú do karafy, rozvinie sa ich krása do dokonalosti.     Dekantovaním sa taktiež znižuje množstvo siričitanov vo víne, ktoré sa vo víne nachádzajú. Pri rozležaní vína v karafe sa vyparujú vo forme plynov, čím sa stávajú znesiteľnejšie pre histaminikov a alergikov (aj keď k ich úplnému odbúraniu nikdy nedôjde). Ako na dekantáciu? Pred dekantáciou je veľmi dobrým krokom nechať fľašu vína nejaký čas položenú v 45-stupňovom uhle. Tým ešte pred samotným úkonom klesne sediment čiastočne na dno fľaše, čo je polovica úspechu. Pri dekantácii sa nalieva víno z fľaše do karafy za svetla sviečky, cez ktoré vidíme sediment vo víne. Someliér s malým množstvom vína v dekantéri zakrúži podobným spôsobom, ako s ním krúžime v pohári. Tak sa rozvinú všetky jeho chute a arómy. Následne môže someliér ochutnať, či je víno na dekantáciu vhodné. Pokiaľ je s vínom spokojný, preleje zvyšok do dekantéra. Pri riadenej degustácii sa navyše zvykne využívať spôsob prelievania vína z karafy do pohára a z pohára do ďalšieho pohára. Sediment sa tak ešte viac prefiltruje. Sediment dozrieva v pivnici Pokiaľ ide o archívne červené vína, pri nich je častým javom usadzovanie kalov. Čím dlhšie víno odpočíva v pivnici, tým viac kalu sa tvorí a usádza. Pre vychutnanie jeho čistých chutí sa potrebujeme doslova zbaviť týchto usadenín, na čo slúži dekantácia. Preliatím do vhodnej karafy sa jeho chute rozvinú a zároveň sa oddelia kaly. Víno tak získa jemnejšiu štruktúru, textúru a plnohodnotnú chuť. Usadeniny ho môžu o túto chuť pripraviť a rozhodne mu nepridajú na jemnosti, pokiaľ hovoríme o štruktúre. Ako usadeniny môžeme definovať hlavne dva typy: depot, zrazené triesloviny vo forme tmavého prachu, alebo zrazený vínan draselný vo forme kryštálikov. Najčastejšie sa dekantujú práve archívne červené vína, vzhľadom na to, že pri dlhom odpočívaní v archívoch majú najviac usadenín. Karafa na červené víno by mala mať úzke dlhé hrdlo a menší objem. Víno by sme mali nalievať po skle. Pokiaľ by sme ho prelievali rýchlym a nedbalým spôsobom, jeho kal by sa mohol do vína znova primiešať. V karafe sa môže nachádzať od 30 minút do niekoľkých hodín. Pri tomto procese je dobré sledovať a degustovať víno, čím zistíme, kedy sa nachádza v jeho najlepšej podobe. Keďže víno v karafe odpočíva pri izbovej teplote, môže sa stať, že sa oteplí. Preto by sme mali dbať aj na odporúčanú teplotu podávania. Dôležité je však aj podotknúť, že veľmi staré červené vína jemného typu ako napríklad Pinot Noir, ktoré majú 40, 50 a viac rokov, môže dekantácia (veľa vzduchu) narušiť a môžu pôsobiť zoxidovane. V tomto prípade sa odporúčame poradiť so someliérom. Biele víno sa musí ,,nadýchnuť“ Dekantácia bieleho vína sa robí najmä kvôli prevzdušneniu. V tomto prípade môže byť nádoba širšia, so širším hrdlom aj objemom. Biele víno sa tu má zdržiavať len krátko, najviac 15 minút. Biele vína neobsahujú také množstvo usadenín ako červené, z toho dôvodu sa môže víno do karafy prelievať priamo, nielen po skle a cez hrdlo. Tento spôsob prelievania otvorí tóny, ktoré vo víne vznikali najmä vďaka zreniu v sudoch. Sú to napríklad tokajské vína, staré archívne champagne alebo biele burgundské, a to z tých najlepších viníc grand cru.  {PRODUCTS;Degustuj vína vhodné na dekantáciu;205,1487,669,569,405,2255}
Čítať článok
Blog
Someliérska škola: Dekantácia, alebo ako vyladiť víno na jeho najkrajší obraz
Ako povedal známy spisovateľ Ernest Hemingway: „Znalosť vína môže byť radosťou po celý život človeka.“ Je pravda, že ak vieme, ako s vínom zaobchádzať a ako ho správne podávať, naše chuťové poháriky môžeme ohúriť viac, než by sme si mohli myslieť. Pokiaľ narazíme na človeka, ktorý víno nemá príliš v obľube, jedným z argumentov môže byť, že je pre neho príliš „ťažké“. S týmto sa môžeme stretnúť aj pri milovníkoch bieleho či ružového vína, ktorí však neholdujú červenému z rovnakých dôvodov. Pravda môže byť ukrytá v jeho nesprávnom podávaní. Umenie zvané dekantácia nám ozrejmí, ako získať zo starších archívnych kúskov to najlepšie. Dekantovanie neradno podceňovať Dekantácia je proces, na ktorý mnohí ľudia pri degustovaní vína v domácich podmienkach zabúdajú. Ide však o dôležitý krok, ktorý dokáže najmä plným červeným vínam, ktoré sa archivujú vo vínnych pivniciach, veľmi pomôcť. Dekantovaním získame to najlepšie z vína, pokiaľ ide o jeho textúru, ale predovšetkým o rozvinutie všetkých aróm, a tým aj chutí vína. Pri dekantácii však záleží na mnohých veciach. Pokiaľ sami nevieme, po akom víne siahnuť, je dôležité poradiť sa so someliérom. Rozhodnúť sa pre dekantáciu je hneď prvý krok, ktorý má veľmi dôležitý význam. Dôležitý je aj tvar a veľkosť, rovnako ako účel či spôsob dekantovania.   Umenie zvané dekantácia Dekantácia je proces prelievania vína do dekantéra (karafy), počas ktorého sa oddelia sedimenty (kal, usadeniny) od tekutých zložiek vína a víno sa prevzdušní. Víno naliate v karafe zároveň rozvinie svoje chute a arómy, vďaka čomu ho môžeme degustovať v jeho najlepšej podobe. Archívne vína získajú na vzduchu oveľa viac príležitostí zažiariť, než kým sú len ukryté vo fľaši. Pokiaľ sa pred konzumáciou prelejú do karafy, rozvinie sa ich krása do dokonalosti.     Dekantovaním sa taktiež znižuje množstvo siričitanov vo víne, ktoré sa vo víne nachádzajú. Pri rozležaní vína v karafe sa vyparujú vo forme plynov, čím sa stávajú znesiteľnejšie pre histaminikov a alergikov (aj keď k ich úplnému odbúraniu nikdy nedôjde). Ako na dekantáciu? Pred dekantáciou je veľmi dobrým krokom nechať fľašu vína nejaký čas položenú v 45-stupňovom uhle. Tým ešte pred samotným úkonom klesne sediment čiastočne na dno fľaše, čo je polovica úspechu. Pri dekantácii sa nalieva víno z fľaše do karafy za svetla sviečky, cez ktoré vidíme sediment vo víne. Someliér s malým množstvom vína v dekantéri zakrúži podobným spôsobom, ako s ním krúžime v pohári. Tak sa rozvinú všetky jeho chute a arómy. Následne môže someliér ochutnať, či je víno na dekantáciu vhodné. Pokiaľ je s vínom spokojný, preleje zvyšok do dekantéra. Pri riadenej degustácii sa navyše zvykne využívať spôsob prelievania vína z karafy do pohára a z pohára do ďalšieho pohára. Sediment sa tak ešte viac prefiltruje. Sediment dozrieva v pivnici Pokiaľ ide o archívne červené vína, pri nich je častým javom usadzovanie kalov. Čím dlhšie víno odpočíva v pivnici, tým viac kalu sa tvorí a usádza. Pre vychutnanie jeho čistých chutí sa potrebujeme doslova zbaviť týchto usadenín, na čo slúži dekantácia. Preliatím do vhodnej karafy sa jeho chute rozvinú a zároveň sa oddelia kaly. Víno tak získa jemnejšiu štruktúru, textúru a plnohodnotnú chuť. Usadeniny ho môžu o túto chuť pripraviť a rozhodne mu nepridajú na jemnosti, pokiaľ hovoríme o štruktúre. Ako usadeniny môžeme definovať hlavne dva typy: depot, zrazené triesloviny vo forme tmavého prachu, alebo zrazený vínan draselný vo forme kryštálikov. Najčastejšie sa dekantujú práve archívne červené vína, vzhľadom na to, že pri dlhom odpočívaní v archívoch majú najviac usadenín. Karafa na červené víno by mala mať úzke dlhé hrdlo a menší objem. Víno by sme mali nalievať po skle. Pokiaľ by sme ho prelievali rýchlym a nedbalým spôsobom, jeho kal by sa mohol do vína znova primiešať. V karafe sa môže nachádzať od 30 minút do niekoľkých hodín. Pri tomto procese je dobré sledovať a degustovať víno, čím zistíme, kedy sa nachádza v jeho najlepšej podobe. Keďže víno v karafe odpočíva pri izbovej teplote, môže sa stať, že sa oteplí. Preto by sme mali dbať aj na odporúčanú teplotu podávania. Dôležité je však aj podotknúť, že veľmi staré červené vína jemného typu ako napríklad Pinot Noir, ktoré majú 40, 50 a viac rokov, môže dekantácia (veľa vzduchu) narušiť a môžu pôsobiť zoxidovane. V tomto prípade sa odporúčame poradiť so someliérom. Biele víno sa musí ,,nadýchnuť“ Dekantácia bieleho vína sa robí najmä kvôli prevzdušneniu. V tomto prípade môže byť nádoba širšia, so širším hrdlom aj objemom. Biele víno sa tu má zdržiavať len krátko, najviac 15 minút. Biele vína neobsahujú také množstvo usadenín ako červené, z toho dôvodu sa môže víno do karafy prelievať priamo, nielen po skle a cez hrdlo. Tento spôsob prelievania otvorí tóny, ktoré vo víne vznikali najmä vďaka zreniu v sudoch. Sú to napríklad tokajské vína, staré archívne champagne alebo biele burgundské, a to z tých najlepších viníc grand cru.  {PRODUCTS;Degustuj vína vhodné na dekantáciu;205,1487,669,569,405,2255}
Čítať článok
Všetky články
Doprava zadarmo od 50,00 €
Expresné dodanie do 2 pracovných dní
Osobný odber v ten istý deň
Všetko víno degustoval someliér
O nákupe
Obchodné podmienkyReklamačné podmienkyOchrana osobných údajov
Reklamačný formulárKontaktNastavenie cookies
Doprava a platba
Platba kartou - 24 PayPlatba v hotovostiPlatba na dobierku
Dodanie kuriérom SDSOsobný odber v Ivanke pri DunajiOsobný odber vo Vínotéke ViaJur vo Svätom Jure
info@selavi.sk +421 905 541 821
Po - Pia: 09.00 - 17.00
Selaví
Nezmeškajte výhodné ponuky
Sledujte nás:
Copyright © 2022 PALK, a.s..
Tvorba výkonných internetových obchodov od RIESENIA.com
Nájdené kategórie
Vinárstvo
Nájdené produkty
{{ product.custom_info }}
{{ product.status_name }}
Zobraziť všetkých {{ matchesCount }} výsledkov
Žiadne výsledky

Prihlásenie do účtu

Nemáte vytvorený účet?
Využite výhody prihlásených zákazníkov.
Prejsť na registráciu
Úspešne ste sa prihlásili.